Циперус(Японско чадърче)

1

Циперус в превод от египетски означава „дар от реката“. Това му наименование идва от районите, където вирее – в тропиците на Африка,по бреговете на р.Нил, по поречията на реки и около водоеми на о-в Мадагаскар. В естествени условия достига височина до над 3 м. В домашни условия рядко надвишава 80-120 см. В различните крайща на страната има и различни разговорни имена: японско чадърче, острица, водна палма, котешка трева, жаборняче …

2

Листата му са събрани в края на стъблото в коронообразна розетка. Обикновено са наситено зелени на цвят, но има и такива с бели ивици по средата.

Лесно се отглежда, трябва единствено обилно да се полива,тъй като е полублатно растение,  и да се избягват преките слънчеви лъчи. Това е едно от цветята, на които няма да навреди, ако оставите саксията да кисне в пълна с вода чинийка, особено през летните жеги. Отглежда се като саксийно растение за вътрешно озеленяване, а през лятото е много подходящо за засаждане край водни площи.От особено значение за развитието му  е поддържането на висока влажност и редовно оросяване.

3

Размножава се от семена, чрез листни резници или с  разделяне на коренището.Семената се сеят веднага след като узреят (през лятото), защото бързо губят кълняемостта си, като се поддържа постоянна влажност и температура.Размножаването чрез резници и разделяне на коренището е много по-лесно и в практиката се прилага по-често.

4

5

За размножаване е достатъчно едно листо-„чадърче“. Дължината на листенцата се съкращава до получаването на диаметъра на чаша. Обръща се „надолу с главата“ и се потапя в чаша с вода. Скоро в центъра на „чадърчето“ се появяват коренчета. За около седмица-две резникът е вече готов за засаждане.

6


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: