Най-голямата шатра на света

Представете си, че преди време сте участвали в някаква игра, томбола, лотария или нещо подобно и  току-що  са ви съобщили, че печелите голямата награда –  пътуване до избран от вас град някъде по земното кълбо. Условието е да назовете до десет минути мястото и да започвате да си стягате багажа! Аз като се размечтах , мислите ми трескаво се залутаха из разкази на приятели, кадри от филми, картини, телевизионни репортажи, реклами и какво ли още не, с цел оправдаване на целия капацитет от десет-минутния избор… Прага, Мюнхен, Мадрид, Лисабон, Будапеща, Ню Йорк, Шанхай, Банкок, Рио ,Чикаго, Москва, Пекин, Мелбърн и т.н. Списъкът е наистина дълъг и  невероятно труден, но аз си имам два фаворита , за които си мечтая в последно време. И докато единия е супер-известен и познат и сигурен съм,  е между най-посещаваните дестинации – визирам Барселона, то другия е почти неизвестен, новопостроен, красив, динамично развиващ се мегаполис -това е  Астана.

За тези, които сега тепърва научават, че има такъв град, ще поясня – Астана е новата (от преди 13 години)  столица на Казахстан. Колко удачна е идеята на президента на републиката Нурсултан Назарбаев да премести административния център от Алмати на повече от 1000 км.  в  пустеещите до тогава земи, където скоростно се издига новата столица, тепърва ще следим. Но индикациите са вече  налице – модерен архитектурен дизайн, международни екипи от архитекти, мениджъри, експерти и  дори  работници. Над 430 водещи строителни фирми са взели участие в градежите до сега. Още през 1999г. от „ЮНЕСКО“ присъждат на Астана специален приз за „Град на мира“.

Известно е , че преди около две десетилетия Казахстан беше част от обединението Съветски съюз. Определено, блясъкът на новата столица обаче, я доближава повече до Лас Вегас , отколкото до Москва.  Колосалните архитектурни решения  са десетки, но аз искам да се спра на едно , наистина впечатляващо – Ханската шатра.

Идеята за подобна мултифункционална и същевременно странна сграда се оформя поради една специфична климатична особеност на региона. През лятото тук температурите достигат до 35/40 градуса,  а през зимата пак до 35/40 , но под нулата! Тези смразяващи зимни температури, както и средногодишната  от само +3 градуса, правят Астана втората най-студена столица в света, след Улан Батор. Така президентът Назарбаев стига до извода, че е необходимо оформянето на пространство, където да се забавляват столичани в суровите зимни дни или в големите летни жеги.

Сега най-голямата шатра на света е факт.  Завършена  през  2010г.  и  официално открита по случай тринадесетата годишнина на града и 70-ят рожден ден на президента.  Висока е  колкото  50-етажен  небостъргач, приличаща на гигантски маяк със стоманена, наклонена на 15 градуса от перпендикуляра  сърцевина и  в нея  едновременно  могат  да  се  забавляват  и да  си  почиват  над  10 000 души. За да добием представа за мащабите на шатрата, ще спомена , че са ползвани стоманени въжета достатъчни за построяването на километричен мост  и над 188 000 тона бетон. Най-интересната конструктивна особеност, е външната обшивка на шатрата. Тя представлява множество от прозрачни възглавници, пълни с въздух, всяка една с точно определен размер и форма. Тези въздушни възглавници през зимата изолират студа, а през лятото умерено пропускат слънчевите лъчи. Общата площ е над 150 000 кв.м. ,от които около 109 000 са предназначени за развлечения и пазаруване.

Оформена е като шестетажен оазис с всички екстри и съвременни тенденции. На приземното ниво логично има огромен паркинг, а над него се редят етажите с бутикови магазини на известни световни марки, дизайнерски ателиета, няколко кинозали, спа център,турска баня, модерен фитнес салон, множество ресторанти  и кафенета. На върха на шатрата колкото и невероятно да звучи има истински тропически рай –  аква-парк с басейн и два плажа. За децата има разбира се и допълнителни щуротии – лунапарк с колички, 38-метрова кула-атракцион за свободно падане и дори монорелсово влакче, а  навсякъде зеленината е в изобилие – палми, цветя, храсти, дървета и естествено, цялата площ е климатизирана.

Заслугата за нестандартния дизайн е на известното лондонско студио „Норман – Фостър“, а изпълнението е поверено на турските строителни предприемачи от фирма „Сембол“, вече многократно доказали се в Астана с изпълнението на проектите за стадион, конгресен център, университет, ледена пързалка, военна академия. Освен това „Сембол“ са собственици и на един от елитните хотели в града – „Раксос“.

И накрая да не забравя да спомена, че този чудесен, уникален, съвременен град дължи бързия си растеж и невероятна визия на това, че деветата по територия страна в света – Казахстан има доста добри находища от петрол. И по-важното – стратегия как да се ползват доходите от петрола!

Снимки: www.khanshatyr.com

2 коментара to “Най-голямата шатра на света”

  1. Miro Says:

    ne mi se otvarqt izobrajeniqta v statiatq sto Tisho

    • Вероятно причината е в браузъра, който ползваш. Не е имало такъв проблем досега. Опитай с Мозила например или Хром, дано стане. Възможно е и от платформата на wordpress да има нещо, особено , ако преминава някакви ъпдейти…

Вашият коментар