Астана – един съвременен мегаполис

Първоначалното му име е Ак Мола, което в превод означава Бяла могила. После е преименуван в Акмолинск , Целиноград , Акмола. След като през 1997г. става столица на Казахстан , правителството решава неговото име да бъде Астана , което означава просто столица. Тук се преместват всички държавни институции – парламент , президентство , министерства. Градът бързо става най-голямата строителна площадка в централна Азия.

Според преброяване от 2009г. населението на столицата е 665 800 души  и е разположен върху повече от 720 кв.км. Населението е предимно от казахи и руснаци, има две основни вероизповедания – християнство и мюсюлманство. Безработицата е под 2%.

Строителния и икономически бум в Астана никак не е случаен . През 2006г. с указ на Президента е приет стратегически план за устойчиво развитие на града до… 2030г.  Факт!  За изминалата 2009г. само до месец август са построени административни и жилищни сгради с обща площ над 940 милиона кв.м., което е пък с 39% повече от предходната година.

Безспорно прави впечатление умелото вплитане на модерната архитектура в новото строителство и  традиционните за страната и района елементи.  Отлично поддържани са църковните храмове , джамиите , обществените сгради .  Навсякъде е чисто и подредено . И много, много зелено и красиво .

Паралела с нашата „европейска“ столица , мисля е ненужен и дори твърде ироничен.

3 коментара за “Астана – един съвременен мегаполис”

 1. Nata Says:

  Eto ne opisuemaja krasota,ia w wostorge schikarno.

 2. Антоанета Says:

  Виждат се познати профили,но желанието да имаш всичко най-хубаво в днешния свят е мило.
  Мога само да си пожелая да го видя отблизо и не само даго видя , а и да поживея там. Казахите са интересен и малко известен за нас народ.Съссигурност са много добри хора , щом им се е паднала такава съдба.
  Тук се срещат добри намерения и възможности да ги осъществиш.
  Искам да го видя 2030-та , напълно готов.

 3. Дори и не съм предполагала, че Казахстан е толкова красив, за съжаление в нашата страна се популяриризират доста по тривиални дестинации…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: