Уф, тия вувузели…

Вече целия свят разбра за тях. И ако до преди десет години дори не са били в масово производство, то днес на всички запалянковци буквално им „бръмнаха“ ушите от досадното жужене. Разбира се, става дума за традиционния африкански инструмент вувузела.

Духовият инструмент се изработва от пластмаса или ламарина, винаги оцветен в един или няколко ярки нюанса. Звукът му е изключително силен, наподобяващ рев на слон. Когато на стадионите обаче се надуват хилади такива тръби, до нас достига силният и дразнещ шум, приличащ на разбунен кошер.

Дискусията за ползването или евентуалната забрана на вувузелата по стадионите на световното 2010,  като че ли приключи, още преди да се е разгоряла.  Въпреки молбите от футболисти, треньори, съдии, телевизионни екипи,  коментатори,  фенове и зрители, от ръководството на ФИФА обявиха решението си, че това е символ на Южно-Африканския футбол и че няма да бъде забранен. Май от това са доволни само продавачите на тапи за уши в ЮАР, които дори не успяват да доставят необходимите количества. Наричат ги „вуву-стоп“. На етикетите им на гърба пише:

„Много ефикасно за намаляване на шума. Може да се използва при футболни или ръгби мачове, както и от
любителите на футбола у дома, за да не чуват мърморенето на жените си.“

Вашият коментар